Izolacja dachu
Just another WordPress site

Ze swiata architektury – Wielopokoleniowy: Życie w Mühlgrund / ARTEC Architekten

Posted in Uncategorized  by admin
May 29th, 2018

Dzięki uprzejmości ARTEC Architekten Architekci: ARTEC Architekten Lokalizacja: Wiedeń, Austria Architekt odpowiedzialny: Bettina Götz, Richard Manahl Zespół projektowy: Björn Wilfinger, Ronald Mikolics, Michael Murauer, Anna-Maria Wolf, Aniko Horvathova, Kathrin Schelling, Wolf Deucker, Jun Wook Rok projektu Song: 2012 Zdjęcia: Dzięki uprzejmości ARTEC Architekten + 37 Obszar projektu: 7,556 m2 Planowanie krajobrazu: Auböck + Kárász Inżynieria budowlana: Dr.
Ronald Mischek ZT GmbH / Straka & Partner ZT GmbH Wiedeńska linia szybkiego tranzytu znana jako U2 pochodzi z Karlsplatz i kieruje się na północ, przekraczając Dunaj.
W Stadlau tory są podwyższone i przechodzą przez stację kolejową.
Na północ od tej konwergencji znajduje się stacja szybkiego transportu Stadlau.
Trasy ciągną się dalej, skręcając na wschód i wciąż wznosząc.
na wysokości 12 metrów w tym segmencie, a każdy kierunek obsługiwany osobno.
Równolegle i na południe od podwyższonych torów, w odległości od 8 do 12 metrów od nich, znajduje się siedmiopiętrowy budynek o długości 90 metrów i szerokości 15 metrów.
dopuszczalna masa określona w konkursie na projekt miejski.
Budowla w kształcie pręta, z minimalnym pasmem otaczającym ją, przesuwa nisko zawieszone konstrukcje na południe.
również niedawno ukończone.
ze śladów.
Dzięki uprzejmości ARTEC Architekten W odpowiedzi na ustawienie, które charakteryzuje się.
Kolumnami w Karnaku.
na północy i wiejską tkaninę na południu architekci opracowali nową wersję domu z balkonem, do którego prowadzą schody i windy na dwóch końcach budynku: pionowo zagięta skóra kieruje i rozprasza światło, a następnie w kierunku górna, w połączeniu z metalową ścianą perforowaną otworami okiennymi, osłania końce budynku i elewację skierowaną w stronę linii szybkiego transportu.
W ten sposób powstaje hala w obrębie obwiedni budynku termicznego (zbudowana w standardzie energetycznym domu pasywnego) o charakterystycznych cechach: długiej, wąskiej i wysokiej, o różnym natężeniu światła i różnorodnych doświadczeniach przestrzennych.
Kaskadowe schody w wąskiej strefie między korytarzem a metalową ścianą prowadzą od głównego wejścia od strony zachodniej, przez budynek, do najwyższego poziomu.
Pomiędzy nimi znajduje się pionowy ogród z 1000 roślin w jedenastu 7-metrowych, prefabrykowanych donicach betonowych, których kable napięciowe zostały opracowane trójwymiarowo.
Wejścia do mieszkań są cofnięte, podwajając szerokość korytarza.
Okna dębowe pomiędzy apartamentami i hallem zapewniają światło dzienne i widoki na wewnętrzny ogród.
Dzięki uprzejmości ARTEC Architekten Taras na dachu, do użytku przez wszystkich mieszkańców i położony pomiędzy łóżkami roślin, rekompensuje brak przestrzeni na zewnątrz na poziomie gruntu.
Kompaktowe apartamenty z jedną sypialnią.
większość z nich można powiększyć, załączając sąsiednią jednostkę.
każdy ma loggie rozciągającą się na szerokość mieszkania, a także specjalnie chronioną przed słońcem osłonę przeciwsłoneczną umieszczoną w najbardziej zewnętrznej warstwie, zorientowanej na południe.
Dzięki uprzejmości firmy ARTEC Architekten Usytuowany na parterze jest płaski z usługami pielęgniarskimi i dużym tarasem.
Apartamenty na parterze.
który jest podniesiony nieco nad ziemią.
są połączone z dodatkową strefą pod nimi, składającą się z warsztatów, pracowni, lekarzy.
biura itp., dostępne bezpośrednio z chodnika.
Poza tym dla mieszkańców wyposażonych w urządzenia kuchenne jest wspólna kuchnia i drzwi prowadzące bezpośrednio na zewnątrz.
Apartamenty na dwóch kondygnacjach mają również dwa poziomy, a na każdym poziomie znajduje się taras.
Dzięki uprzejmości ARTEC Architekten Section 02
[hasła pokrewne: ogrodzenia betonowe, deski na elewacje, obróbka strumieniowo ścierna ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: deski na elewacje obróbka strumieniowo ścierna ogrodzenia betonowe